Nieuws

Leerling Trevianum top 3 KNAW Onderwijsprijs!

We zijn ontzettend trots dat het profielwerkstuk van een van onze gymnasiumleerlingen, Sofia Saléh, behoort tot de top 3 van beste werkstukken van de KNAW Onderwijsprijs 2022 in het profiel Natuur & Techniek.

Inhoud profielwerkstuk Sofia

Het profielwerkstuk van Sofia is getiteld V²3K. De visus verbreder 3000. Als profielwerkstuk wilde zij iets bedenken waarmee ze zichzelf en anderen kan helpen. Door een hersentumor in haar jeugd heeft Sofia beperkt zicht: zij is blind aan één oog en ziet met het andere slechts een smalle strook: twintig procent van het normale gezichtsveld. Zij wilde een product ontwerpen om die strook iets uit te breiden. Ze gebruikte hiervoor een minicomputer, een camera en een scherm, die ze met een draagband op haar hoofd monteerde. Het beeld van de camera wordt geprojecteerd op het scherm en zo vulde ze haar eigen blinde vlek letterlijk in. Sofia slaagde erin een werkend prototype te maken. Het is nog niet handig in gebruik, maar Sofia verwacht dat dit met wat extra inspanning kan verbeteren.

KNAW Onderwijsprijs

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) reikt sinds 2008 jaarlijks de KNAW Onderwijsprijs uit voor twaalf buitengewoon kwalitatieve (vwo) profielwerkstukken. Voor elk profiel zijn er drie prijzen. De laureaten ontvangen een studiebeurs van respectievelijk 2000, 1500 of 100 euro en een oorkonde van de Akademie.
De jury bestaat per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW. De jury was dit jaar verrast door de hoge kwaliteit van de 196 ingezonden werkstukken, de originele en vaak heel persoonlijke onderwerpen en het doorzettingsvermogen van de leerlingen.
Niet alleen de leerlingen worden in het zonnetje gezet, ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid, krijgen een onderscheiding van de KNAW. De scholen ontvangen een plaquette.

Prijsuitreiking

De jury reikt de KNAW Onderwijsprijzen uit op dinsdag 14 juni tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis in Amsterdam, geleid door Anna Gimbrère. Er zijn dan ook video’s over de winnende profielwerkstukken te zien. De president van de KNAW prof.dr. Marileen Dogterom zal bekendmaken welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen.

Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren. Daarnaast wil de KNAW met deze prijs de aandacht vestigen op de grote betekenis van docenten die leerlingen uitdagen het beste uit zichzelf te halen. We willen naast Sofia dan ook haar begeleidster Lilian Bartholomeus van harte feliciteren met dit geweldig mooie resultaat!

Trevianum Scholengroep
Trevianum Scholengroep
Trevianum Scholengroep
Trevianum Scholengroep
Trevianum Scholengroep
© Trevianum scholengroep 2024